Δίσκοι Μνημοσύνων – τηρώντας τα έθιμα

diskoi-mnimisinon-main-3f71da7aΤο μνημόσυνο είναι ένα θρησκευτικό έθιμο που κρατάμε μέχρι σήμερα, με πολλούς συμβολισμούς και μεγάλη ιστορία στο πέρασμα των χρόνων. Οι δίσκοι μνημοσύνων έχουν επίσης μια θέση ανάμεσα στα έθιμα που τηρούμε μέχρι σήμερα για την τίμηση της μνήμης των ανθρώπων μας.

Ως πανάρχαιο έθιμο, το μνημόσυνο ήταν σημαντικό λειτούργημα για τους αρχαίους Έλληνες, καθώς πίστευαν πως με αυτό τον τρόπο θα συγχωρούνταν οι αμαρτίες των νεκρών τους. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες τελούσαν μνημόσυνο την 3η την 9η και την 30η μέρα και συνέχιζαν μετά σε γενέθλια και ετήσιο μνημόσυνο. Στην αρχαιότητα δεν θα συναντούσαμε δίσκους μνημοσύνων αλλά άλλες προσφορές όπως κρασί, ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια.

Το Χριστιανικό μνημόσυνο, έχει την ίδια σημασία, δηλαδή την άφεση των αμαρτιών του θανόντα ώστε να αναπαυθεί ειρηνικά. Το κρασί όμως, τα κόλλυβα και το λευκό χρώμα που στολίζει τον δίσκο μνημοσύνων, έχουν ένα δικό τους συμβολισμό. Όπως επίσης στα χωριά έχει ιδιαίτερη σημασία και ο στολισμός του δίσκου, όπως μαζεύονταν φίλοι και συγγενείς από το προηγούμενο βράδυ και στόλιζαν προσεκτικά το δίσκο που θα σέρβιραν τα κόλλυβα. Μάλιστα, μετά από προσεκτικό βρασμό, έπρεπε να πατηθούν τα κόλλυβα, να στρωθούν με καβουρδισμένο αλεύρι, στη συνέχεια με ζάχαρη άχνη και να στολιστούν με ξηρούς καρπούς και ρόδι.

Το σιτάρι συμβολίζει τη γη και την ψυχή του ανθρώπου, καθώς ο σπόρος του σιταριού θα σαπίσει και θα πετάξει εκ νέου βλαστούς στην επόμενη σοδειά. Το ρόδι συνέχισε να υπάρχει μετά την αρχαιότητα αλλάζοντας τον συμβολισμό. Δηλαδή, ενώ στην αρχαιότητα συμβόλιζε τον Άδη, για τον Χριστιανισμό συμβολίζει τον παράδεισο. Οι ξηροί καρποί συμβολίζουν τη ζωή που αναπαράγεται, οι σταφίδες και η ζάχαρη συμβολίζουν την γλυκύτητα της ζωής και του παραδείσου αντίστοιχα. Το αλεύρι συμβολίζει το ελαφρύ χώμα, ενώ το λευκό είναι χαρακτηριστικό χρώμα της αγνότητας της ψυχής.

Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν θα είμαστε συμφιλιωμένοι με τους συμβολισμούς των συγκεκριμένων εθίμων, κρύβουν μια ομορφιά και μια μεγάλη ιστορία ηθών και εθίμων. Καθώς, οι πλέον ανεπτυγμένοι πολιτισμοί της αρχαιότητας, είχαν όλοι κοινή την μνήμη των νεκρών τους και το σεβασμό απέναντι σε αυτά τα πολύτιμα έθιμα. Οι δίσκοι μνημοσύνων αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s